Спадок нації

Спадок нації

Схоже, що ви трохи не встигли. Щоб завжди бути в курсі всіх подій, підпишіться на нашу розсилку.

Перший повнометражний документальний фільм про вишиті сорочки «Спадок нації»

24 листопада о 19-00 в кінотеатрі "Кінопанорама"

Вишити, щоб вижити

Автор ідеї та сценарист, продюсер – Леся Воронюк-Волошина

Режисер – Олександр Ткачук

Науковий консультант – Олексій Доля

Тривалість: 80 хвилин

Ідея фільму полягає в тому, що вишита сорочка є не тільки матеріальною, а й духовною спадщиною українського народу.

У «Спадку нації» органічно переплетені дві площини. Перша – етнографічна – показує неймовірне різноманіття унікальних орнаментів, технік вишивки, крою, що залежать від регіону побутування сорочок. Друга – це історії людей, життя яких змінила вишиванка – врятувала, поєднала, стала символом нескореності чи останньою надією…

Фільм знято у шести країнах: Україні, Канаді, Італії, ОАЕ, Німеччині, Росії.

Вишиванка є не тільки прадавньою частиною гардеробу кожного українця, але й символом та оберегом, який передається з покоління в покоління як безцінний скарб. Історія української вишиванки – це історія українського народу. З вишиванки, як з книги, можна зчитати, якими талановитими були і є українці, якими гарними були господарями та майстрами, як бідували, коли Україну захоплювали чи намагалися зруйнувати, чи коли знищували нашу культуру і сам ген українства (заборона одягати вишиванки, виключення з університету, ув’язнення, позбавлення майбутнього…) Ось тільки дві історії, які показують духовно-історичну пов’язаність життя українця і вишиванки: у 1947 році під час голоду вишиванки з Буковини вимінювали на зерно в Станіславі і так порятувались цілі родини; зв’язкова Романа Шухевича Ольга Ільків відбула на засланні 11 років, і там єдиною розрадою стала вишиванка, яку вона вишила із постільної білизни і досі зберігає як символ нескореності... Подібні історії ми віднайшли і серед українців світу.

Вишиванка, як і самі українці, пережила культурний занепад, коли, не розуміючи її цінності, нею мили підлоги чи викидали на смітник як непотріб. Сьогодні вишиванка разом з нацією народжується заново. В ній хрестять дітей, одружуються – одягають на найвизначніші події у житті і просто так. У кожному регіоні нашої країни вишиванка має інший орнамент,  стиль вишивки, крій, та все ж вона споконвіку живе у кожнісінькому куточку України – і на Луганщині, Дніпропетровщині, Черкащині, і на Львівщині, Тернопільщині, Буковині, і на Київщині, Кіровоградщині, Херсонщині, і навіть в Криму. Вишиванка – це символ, який єднає українців і презентує Україну у світі. Вишиванка – це генетичний код та дрес-код нації.

Фільм виходить в український прокат з 3 листопада 2016 року. Закордоном фільм вже презентовано в Німеччині, Франції, Бельгії, Чехії, Іспанії, Греції, ОАЕ, Білорусії.

 Офіційний тізер - https://www.youtube.com/watch?v=MT_-2HXPFlE

Галерея

Будь в курсі всіх подій!
Підпишись на дайджест подій від kvtok.com, дізнавайся першим про найкращі заходи у твоєму місті.
Або стеж за новинами у соціальних мережах